Antiquariaat Van der Steur na 40 jaar weg uit Haarlem: “Heel lastige keuze”

Yes, we were again on National Dutch Television with a documentary about moving the Antique Book Shop from Haarlem to The Hague. You can see the program through this link:

https://www.npo.nl/nederland-verhuist/07-04-2017/AT_2077351

We were also on Noord-Holland Television with the moving of the Antique Book Shop.

You can see the item through this link:

http://www.nhnieuws.nl/nieuws/185485/antiquariaat-van-der-steur-na-40-jaar-weg-uit-haarlem-heel-lastige-keuze

HAARLEM Ruim veertig jaar geleden werd Antiquariaat Van der Steur in Haarlem geopend door historicus Ab van der Steur, die eind 2012 overleed. Nu moet het bedrijf weg uit Haarlem, omdat het pand in slechte staat is.

Foto: NH Nieuws

Ab van der Steur heeft het bedrijf jarenlang geleid met zijn partner Theo Hopman. Na zijn dood liet hij het antiquariaat na aan zijn kinderen Arine van der Lely-Van der Steur en Ard van der Steur, de huidige bewindsman. Zij zetten het antiquariaat vanaf 1 augustus in Den Haag voort. 

Het bedrijf heeft zo’n zestigduizend oude boeken, manuscripten en prenten. Arine en de andere medewerkers zijn druk bezig met het inpakken van de spullen. Ard is bezig met andere dingen, maar Arine werkt wel in het antiquariaat. Dat doet ze nu met veel plezier, maar dat is niet altijd zo geweest. “Het was helemaal niet zo leuk om een vader als antiquaar te hebben. Hij vond die boeken en prenten eigenlijk veel leuker dan ons.”

KledingVader Van der Steur runde vroeger ook een kledingwinkel aan de Kruisstraat. Met die zaak stopte hij in 2002. “Het was de oudste kledingzaak van Nederland”, aldus Arine. “Maar wij wilden de winkel niet overnemen. En dat is maar goed ook, want het gaat niet erg goed met de kledingwinkels.”

De verhuizing van het antiquariaat komt Arine best goed uit. Ze woont zelf namelijk in de buurt van Den Haag. Maar ze vindt het ook moeilijk om Haarlem te verlaten. “Het is heel lastig geweest om de keuze te maken, maar we moesten iets anders zoeken.”

Opslag

Toch verdwijnt Van der Steur niet helemaal uit de Haarlemse binnenstad. “We houden een opslag in het centrum. Daar kunnen mensen ook hun boeken halen als ze dat willen.”