Welkom bij Antiquariaat Arine van der Steur, een inspirerend antiquariaat met een schat aan boeken, manuscripten, prenten, foto’s, genealogie en curiosa. Door de nieuwe website, gelanceerd in mei 2020, is het nu nog makkelijker om de voorraad te doorzoeken en mooie items te vinden. De pagina new geeft de laatst ingevoerde 60 items aan: u kunt dit zien door op deze link te klikken: NEW ITEMS BIJ ARINE VAN DER STEUR. U kunt ook uitgebreid zoeken per categorie: prenten, boeken, manuscripten & documenten of per onderwerp of categorie via de pagina uitgebreid zoeken en door gebruik van de filtermogelijkheden aldaar.

Samen met kunsthistorica Anna Bianco werkt Arine van der Lely – van der Steur met veel enthousiasme verder aan het door Ab van der Steur opgezette antiquariaat. Iedere dag worden er nieuwe prenten en boeken beschreven en worden klanten geholpen. Het antiquariaat heeft de focus op de online verkoop, maar het is ook mogelijk om op afspraak langs te komen op de Balistraat 81B. We zijn bijna iedere dag aanwezig om zoveel mogelijk erfgoed online te krijgen. 1 dag in de week werkt Arine als archivaris van de Collectie Six te Amsterdam. De website is de beste manier om een item te vinden, de boeken staan niet op onderwerp in de kast dus zomaar wat zoeken is lastig. Mocht u een specifiek onderwerp verzamelen dan horen we dat graag en zullen we voor u uitkijken naar interessante items. U kunt daarvoor een email sturen naar info@arinevandersteur.nl . Ook voor andere vragen of opmerkingen staan we met plezier voor u klaar.

Ab van der Steur

Antiquariaat Arine van der Steur komt voort uit Antiquariaat A.G. van der Steur, opgericht door de vader van Arine: kleermaker, historicus en publicist Ab van der Steur (Albert Gerardus van der Steur). Ab is helaas eind 2012 overleden. Hij berichtte over het antiquariaat als volgt:
“In 1974 nam ik de omvangrijke handbibliotheek en de handelsvoorraad over van het laatste particuliere genealogisch – heraldische bureau in Nederland dat nog werkte in de traditie van Vorsterman van Oyen en Van Epen: het Bureau Gerard Hallwasse in ‘s-Gravenhage. Dit betrof duizenden prenten, boeken, pamfletten en periodieken met betrekking tot de Nederlandse geschiedenis, topografie, genealogie en heraldiek: boeken, brochures en overdrukken betreffende Nederlandse personen en families, portretten, familiewapens, manuscripten, etc.” 

In de jaren die volgden (1975-1988) opereerde het antiquariaat als een verzendantiquariaat vanuit Ab’s woonhuis aan de Nieuwe Gracht. Door middel van gestencilde catalogi met onderwerpen als Nederlandse genealogie en topografie van diverse specifieke regio’s binnen Nederland. Het assortiment van het antiquariaat werd in die jaren verder uitgebreid door aankopen uit nalatenschappen van historici, genealogen en archivarissen. In deze periode ontwikkelde zich binnen het antiquariaat ook een nieuwe specialisatie: de Old Master Prints, prenten gemaakt door Nederlandse kunstenaars uit de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw, in uiteenlopende grafische technieken. Deze prenten sloten goed aan bij de collectie topografie, historieprenten en portretprenten die het antiquariaat al in voorraad had.

In 1989 startte Ab een winkel op de eerste, tweede en derde etage van de panden Kruisstraat 3 en 5 in Haarlem. Boekenliefhebbers op het gebied van de Nederlandse geschiedenis, genealogie & heraldiek konden daar altijd terecht en de mogelijkheid werd geboden de werken zelf in te zien. Daarnaast ging het antiquariaat deelnemen aan de Nederlandse Antiquarenbeurs die toen jaarlijks in Haarlem werd georganiseerd en aan de International Antiquarian Book & Print Fair in Amsterdam.

In de loop der jaren groeide het antiquariaat gestaag, zowel wat betreft de beschikbare winkelruimte als wat betreft de omvang en breedte van het assortiment. Ook werden steeds vaker gedrukte catalogi uitgegeven met genealogische boeken, maar ook met manuscripten en documenten betreffende personen, families en plaatsen, Old Master Prints en diverse meer specifieke onderwerpen. Voorbeelden hiervan waren onder meer de catalogi met betrekking tot de geschiedenis van het toneel en die op het gebied van de natuurlijke historie. Meer en meer is het antiquariaat zich gaan richten op oude en bijzondere boekwerken en prenten. Eind jaren ’90 deed ook de computer zijn intrede in het antiquariaat, waarmee zowel aan de kant van de inkoop als de verkoop van boeken efficienter gewerkt kon worden.

Na het overlijden van Ab van der Steur in 2012 is het antiquariaat voortgezet door zijn kinderen Ard en Arine van der Steur. Sinds 1 januari 2018 is Arine de trotse eigenaar van Antiquariaat Arine van der Steur. Arine leidt met veel plezier het antiquariaat en zet de traditie van het maken van gespecialiseerde catalogi voort. Tijdens haar aanwezigheid ontstonden de catalogi 200 jaar Koninkrijk (nr 35), Alba Amicorum (nr 36), 16e en 17e eeuwse portretten (nr 37), Geillustreerde verhalen (nr. 38), Optica prenten (nr 39), Heraldiek (nr 40) en Centsprenten (nr 41), ILAB beurs catalogus (nr 42) en History Prints, 80 years’ war and its aftermath (nr. 43), Antique games (nr. 44), New Year Wishes (nr. 45) and Roma Aeterna (nr. 46).

De huidige collectie van het antiquariaat bestaat uit ongeveer 15.000 beschreven en van de nog zeker 7.000 onbeschreven werken komen er iedere week weer nieuwe online. De reeds beschreven voorraad wordt verkocht vanuit de winkel in Den Haag en op internet via websites als Antiqbook, boekwinkeltjes, Biblio en Abebooks.  Online is het antiquariaat tevens actief via sociale media zoals Facebook , Instagram en YouTube.

De winkel aan de Balistraat 81B in Den Haag is alleen op afspraak geopend (maandag t/m zaterdag), dan kan ik u persoonlijk verder helpen en de stukken voor u klaarleggen. In hetzelfde pand huist ook wijnhandel Wijn op Dronk van Arend-Jaap van der Lely, de man van Arine. Indien gewenst kunt u tevens wijn kopen of voor proeverijen uitgenodigd worden. U kunt daarvoor ook mailen naar info@arinevandersteur.nl of naar info@wijnopdronk.nl. Zie voor het aanbod van het antiquariaat www.arinevandersteur.nl en voor het aanbod van de wijn www.wijnopdronk.nl.